About this blog


WELCOME! My name is Ann Mortimer and I'm a professional watercolour artist and tutor from Nottingham, UK.

This is a "learn how to" and "problem solving" blog covering WATERCOLOUR TECHNIQUES.

You can look for things that interest you in the blog archive on the side bar when various topics have built up over time!

I'll be covering thing such as colour mixing, negative painting, using masking fluid, laying washes, painting water and all sorts of other things.

Thursday 16 May 2013

Rhododendrons


What inspired me to paint this scene of sunlit rhododendrons were the cast shadows on the flowers and leaves.  I love trying to depict sunlight and shadow in my watercolours.
The colours I used for this painting were: aureolin, raw sienna, indian yellow, permanent rose, cobalt violet.
I mixed my greens with Winsor blue and quinacridone gold.  The darks for the crevices and negative spaces were mixed with Winsor blue, quinacridone magenta and gold.



First wash 
First I masked out the stamens ans allowed this to dry.
Having prepared my colours for the first wash, I wetted the whole of the paper and dropped in yellows over some of the leaves and the flower buds in the centre, pinks over the flower petals, taking care to leave light areas and then weaved in greens and blues, concentrating the darker tones towards the corners of the painting.  I let this dry.



Second stage painting negative spaces to bring out the leaves and flowers

Then with green and blue mixes I brought out the leaf and flower shapes.  


Third stage painting the flowers with pink washes

Studying the photo carefully I painted the flowers wetting the petals one by one and dropping in the pinks wet in wet on the edges of the petals and allowing the colour to drift in unhindered.  At this stage too I found more leaves within the dark areas created at the last stage by painting negatively around them.


Fourth stage putting some detail in the leaves and more flower work


Finished painting 

In the final stage, I painted the pink markings within the flowers and then with a mix of cobalt blue, a touch of pink and a touch of yellow to make a soft blue grey, I painted in the shadows and cast shadows within the flowers.  I added more detail to the leaves and then added cast shadows among them to give a sunlit look.  I removed the masking from the stamens and painted them with soft pink washes and a touch of burnt sienna on the tips.

13 comments:

  1. Hi Ann, I just found your blog, and see it is just what I want to know. I plan on trying some of your tutorials and seeing what I can learn. I wish I lived in Enland so I could come join one of your classes.

    ReplyDelete
  2. Hi Barbara, Nice to meet you. Good luck with your learning and I hope at least some of the demos on here are useful to you.

    Ann

    ReplyDelete
  3. Hi Ann, I saw your work at Patchings and was very impressed. I paint myself but tend to paint in a much tighter style. I love the Rhododendron.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carol! Sorry not to have replied sooner. Thank you so much for visiting and your nice comment. Some people think I am tight and "not loose enough", so it's all relative, isn't it?! I think we have to paint as we are moved to and be true to ourselves. Good luck with your painting! Ann

      Delete
  4. I too am a watercolorist from Victoria, BC Canada. I have so enjoyed browsing your blog... well done :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruth, thank you for calling by and taking the time to comment. I'm so glad you enjoyed browsing. All the best to you and may you be inspired in your art journey. Ann

      Delete
  5. Goede vrienden, mijn naam is Laura, uit Lund-Zweden, ik ben een arts van beroep, 45 jaar oud. Lees mijn waarheidsgetrouwe getuigenis zorgvuldig door, ik heb de positieve intentie dat deze informatie iemand die dit artikel leest zal helpen om gebroken huwelijk terug te herstellen en verloren liefdesrelaties binnen 2 dagen te herstellen. Nadat hij jarenlang in relatie met Antonio was geweest, brak hij het uit, ik deed alles om hem terug te krijgen om van me te houden, maar alles wat ik deed was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb, Ik heb hem alles gevraagd, ik heb beloften gedaan maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn collega op mijn werkvriendin en ze stelde voor dat ik liever contact zou opnemen met een liefdes spelling rock die me zou kunnen helpen om het terug te spellen, maar ik ben het type persoon dat nooit dacht dat liefde spreuk deel bestond of werk, ik had geen keus dan om het te proberen, ik mailde het spellingkanaal en hij vertelde me dat het geen probleem was dat alles goed zal komen voor drie dagen, dat mijn ex voor drie dagen bij me terug zal komen, hij gooide het spellinggedeelte van Love in de lucht en verrassend genoeg was het de tweede dag rond 6.00 uur. Mijn ex-liefdespartner belde me op mijn mobiele telefoon, ik was zo verrast dat ik het telefoongesprek beantwoordde en het enige wat hij zei was dat het hem speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam, dat hij zoveel van me hield . Ik was zo blij en ging naar hem toe. Zo begonnen we weer gelukkig samen te leven als man en vrouw. Sindsdien heb ik beloofd dat iemand die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou kunnen helpen door hem of haar door te verwijzen naar de enige echte en krachtige liefdesprobeerder genaamd Dr.Oduduwa die me hielp liefde en vertrouwen in liefde terug te herstellen mijn huwelijk. e-mail: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
    Ik raad ten zeerste degenen die wanhopig en vastbesloten zijn om terug te gaan naar de ex-liefdespartner of ware liefde te vinden, vandaag nog contact op met Oduduwa voor een spoedoplossing. je kunt hem e-mailen als je hulp nodig hebt in je relatie of een ander geval als volgt: ..
    1) liefdes spell gedeelte om spellen te winnen
    2) Herstel terug Lost Love Spells
    3) Echtscheidingen
    4) Echtgenoten van echtgenoten van echtgenoten
    5) bindende spelling om voor altijd samen te leven
    6) Breakup Spells (beëindig relatie)
    7) Magische wortels en kruiden voor sterke erectie en langdurige seks
    8.) Magische spreuk gepromoot in je jobkantoor
    9) Magische spreuk om een ​​baby te krijgen. (vrouwen vrucht van de baarmoeder)
    Neem contact op met deze geweldige man, Dr.Oduduwa als je een probleem hebt voor een duurzame oplossing via (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

    ReplyDelete
  6. Great.....Thanks for sharing this...also Renowned art gallery promoting modern and contemporary art--Art Gallery

    ReplyDelete
  7. Ik en mijn man gingen scheiden na 7 jaar huwelijk. De scheiding stond voor de deur omdat het de laatste tijd niet goed met ons ging. Nadat ik de scheidingspapieren had ontvangen, brak het me en was ik mezelf een week niet. De man met wie ik alles had opgebouwd, heeft gevraagd om van me te scheiden. Ik heb zoveel berichten gestuurd om hem te overtuigen en hij wilde mij en onze 2 kinderen niet zien. Toen ik op een dag door het internet ging nadat ik in een depressie was geraakt, vond ik dr. Ilekhojie die me hielp om me te verzoenen met mijn man. Het is nu 2 maanden geleden dat hij de scheiding heeft geannuleerd en naar huis is teruggekeerd. Ik ben blij en vol opwinding met het delen van mijn ex-ervaring. Met dank aan dr. Ilekhojie en zijn voorouders die dit mogelijk hebben gemaakt. Ik ben hier om iedereen die problemen heeft in het huwelijk of relatie aan te bevelen contact op te nemen met Ilekhojie Whatsapp +2348147400259 of e-mail gethelp05@gmail.com

    ReplyDelete
  8. MIJN VRIEND KREEG TERUG MET DE HULP VAN DR. ISIKOLO EN IK BEN ECHT OVERWELDIG
    Hallo allemaal, ik ben Anne Francken. Toen alle hoop verloren was om mijn relatie tussen mij en mijn vriend weer te laten werken, ging ik online op zoek naar hulp en ik las en nam contact op met DR ISIKOLO die kwam en alles repareerde en hij zal de rest van mijn leven door mij gewaardeerd blijven. Te vaak heb ik emotionele trauma's doorgemaakt vanwege de eindeloze problemen die ik had met mijn man en het leidde tot onze breuk en daarom zocht ik hulp en ontdekte DR. ISIKOLO die mij te hulp kwam. Hij vertelde me de procedures en spoorde me aan om eraan te voldoen, wat ik graag deed en hij stelde het proces van het vinden van oplossingen voor mijn problemen niet uit en ik kreeg het resultaat in slechts 2 dagen, zoals hij mij verzekerde. Doe geen moeite om elders hulp te zoeken, want hij is te goed in het helpen van mensen. Hij is betrouwbaar en eerlijk, dus sms hem nu via WhatsApp: +234-8133261196 of zijn e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Mijn naam is Giovanni Jahem. Ik heb moeilijke tijden meegemaakt met verschillende mannen die ware liefde en oprechte acceptatie vonden, totdat ik mijn man ontmoette die in mijn leven kwam en van me hield zonder dat woorden het kunnen uitleggen. We hebben twee jaar samengewoond en we waren gelukkig totdat er te veel ruzie ontstond en onze wegen uit elkaar gingen. Ik dacht dat ik verder kon, maar ik besefte dat ik erg verliefd op hem was en voor altijd bij hem nodig had. Ik had geen andere keuze dan hulp te zoeken, wat ertoe leidde dat ik contact opnam met dr. Isikolo, wetende hoe hij anderen heeft kunnen helpen. Hij schonk mij zijn aandacht en deed zijn best om ons weer met elkaar te verzoenen en binnen 48 uur manifesteerde het resultaat zich en kwam hij bij mij terug en we verzonnen de zaken weer. Nu zijn de liefde en het geluk teruggekeerd en het enige dat ik kan zeggen is dat ik dokter Isikolo echt waardeer omdat hij onbaatzuchtig is in het helpen van mij en anderen. Zijn e-mailcontact: isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt hem ook WhatsAppen op +2348133261196

    ReplyDelete
  10. MIJN VRIEND KREEG TERUG MET DE HULP VAN DR. ISIKOLO EN IK BEN ECHT OVERWELDIG
    Hallo allemaal, ik ben Anne Francken. Toen alle hoop verloren was om mijn relatie tussen mij en mijn vriend weer te laten werken, ging ik online op zoek naar hulp en ik las en nam contact op met DR. ISIKOLO die kwam en alles repareerde en hij zal de rest van mijn leven door mij gewaardeerd blijven. Te vaak heb ik emotionele trauma's doorgemaakt vanwege de eindeloze problemen die ik had met mijn man en het leidde tot onze breuk en daarom zocht ik hulp en ontdekte DR. ISIKOLO die mij te hulp kwam. Hij vertelde me de procedures en spoorde me aan om eraan te voldoen, wat ik graag deed en hij stelde het proces van het vinden van oplossingen voor mijn problemen niet uit en ik kreeg het resultaat in slechts 2 dagen, zoals hij mij verzekerde. Doe geen moeite om elders hulp te zoeken, want hij is te goed in het helpen van mensen. Hij is betrouwbaar en eerlijk, dus sms hem nu via WhatsApp: +234-8133261196 of zijn e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Hallo allemaal, mijn naam is Nicole Haraldsson en ik ben hier om ook dank te betuigen aan Dr. Isikolo, die God gebruikte om mijn situatie te verwoesten en de vreugde en het geluk in mijn huis te herstellen. Ik verloor mijn man aan een dame in het buitenland toen hij ging werken in dezelfde regio waar zij woont. Ik heb nooit geweten wat er allemaal gebeurde totdat een vriend van mij me foto's stuurde van beiden samen en het mij daarna bekend werd dat dit de reden was waarom mijn man koud tegen me werd en me achterliet. Mijn man was gehypnotiseerd en geestelijk gecontroleerd en ik wist alles toen ik contact opnam met Dr. Isikolo toen ik naar hulp zocht en die niet vond. Hij verzekerde me van zijn terugkeer en het herstel van onze liefde en geluk, wat hij deed en het resultaat begon zich na 48 uur te manifesteren. Nu heb ik mijn man terug en ik kan Dr. Isikolo niet genoeg bedanken voor zijn eerlijkheid en steun. Sms hem gewoon via WhatsApp +2348133261196 of e-mail hem via: isikolosolutionhome@gmail.com

    ReplyDelete